Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új családtag

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik. (Anatole France)Tanácsok bársonyos talpú családtag beszerzésekor

 

Cicát ne első fellángolásból vegyél, illetve fogadjál magadhoz, fogad meg a következő tanácsokat, mert később megbánhatod az elhamarkodott döntésedet.

 

Általános tanácsok:

> Gondold végig, hogy tudod-e vállalnia a cicatartással járó felelősséget, ami minimum 10-15 évre szól.

> Tudsz-e megfelelő körülményeket biztosítani az új társadnak, van-e elég pénzed, időd rá. Amennyiben van pénzed a fajtiszta cicára, akkor keresd meg a Neked legmegfelelőbb fajtát. Ehhez néz körül macskás szaklapokban, szakkönyvekben és az interneten.

> Ha nincs pénzed fajtiszta cicára, akkor fogadj örökbe egy házimacskát, Ő is ugyan olyan értékes társad tud lenni, mint kékvérű társai.

 

Fajtiszta cica esetén:

> Olvassál utána a fajtának, ismerd  meg. Fontos, mert tapasztalatlanságod miatt sikerülhet fajtisztaként egy nem "egészen fajtiszta" cicát vásárolnod.

> Ha már van elképzelésed a fajtát illetően, menj el macska kiállításra, ahol élőbe is láthatód a fajtát, megismerheted a kiállítókat és a tenyésztőket.

Általában a törzskönyvek nagy részében a brit fajtának a rövidítése a bri, majd szóköz és után betű és szám  ami a színét jelöli. pl: kék brit - bri a, lila brit - bri c, kék-fehér bicolor - bri a03, fehér brit - bri w stb.

> Kerüld a beltenyészeteket (sok azonos macska egy törzskönyvben), mert egészségügyi problémáid léphetnek fel. Gondolom, ezt nem kell magyaráznom...

> Nézd meg, hogy milyen körülmények között tartják az állataikat.

> Kizárólag olyan helyen vedd meg a cicát, ahol megfelelőnek tartod a tartási körülményeket.

 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 

 Teendők a kiscicák körül

 
 

Nem lehet elég korán kezdeni. Akkor a legnagyobb az esélyünk a sikerre, ha az egészség megóvását a kölyökkortól kezdjük. A kiscicák egészségének védelme szempontjából elengedhetetlenül szükséges azok igényeinek ismerete. Elsődleges feladatunk a harmonikus fejlődés biztosítása a stabil immunrendszer felépülését elősegítő, megfelelő csontrendszer növekedést támogató programmal.

Ehhez a szép, azonban egyáltalán nem egyszerű feladathoz szeretnénk segítséget nyújtani a következő oldalakon.

 

Az új családtag életének első két hónapja

 
 

Az újszülött macskák életük első két hetében csak két tevékenységre összpontosítanak: evés és alvás.

Táplálékul kizárólagosan a szoptató anyamacska teje szolgál, ez feltétlenül szükséges és egyébként elégséges a megfelelő immunrendszer és az egészséges emésztési folyamatok kialakulásához.  A kiscicáknak életük első 72 órájában  az anyatejjel létfontosságú ellenanyagokat kell felvenniük, amelyek csak ebben az időszakban tudnak felszívódni. A kölykök minden egyéb szempontból is (tisztogatás, melegítés, stb..) az odaadó szülő gondoskodására szorulnak. Az anyamacska általában  jó érzékkel választ védett, meleg zugot az elléshez, nem árt azonban, ha mi is ellenőrizzük a következőket. A szorosan összebújó, nyivákoló kölykök fáznak, és rendkívül gyorsan ki is hűlnek. Az egymástól messzire elkúszó, elterült kölyköknek alighanem melege van és ha tejhez sem jutnak, gyorsan kiszáradnak. Az elégedett kiscicák egymás mellett, összegömbölyödve alszanak. Ha az anyamacska a kölykeit a szájában cipelve vándorolni kezd, az annak a jele, hogy már nem találja biztonságosnak az ellés helyét. A zavaró tényezőket (esetenként a saját felesleges téblábolásunkat és a vaku villogtatását) igyekezzünk minél gyorsabban kiküszöbölni. A következő hetekben látványos változások következnek, ezeket táblázatba foglalva mutatjuk be.

 
 

A táblázat érdekes kiegészítése, hogy a szőrösen, csukott szemmel születő kiscicák szeme általában a 10-14. napon nyílik ki, bár néhány orientális macskafajta kölykeinél akár a születést követően is nyitva lehetnek. Figyeljünk arra, hogy beszáradt váladék (csipa) ne akadályozza a szemek nyílását. Ennek megelőzésére a cicák szemrését töröljük meg kamillateával vagy a gyógyszertárban recept nélkül kapható bórvizes oldattal megnedvesített vattával. A kölykök szeme kezdetben kék, ami néhány hét elteltével átváltozik a végleges színre.

 

Táplálás

 

A harmadik héttől kezdődően - bár a legfontosabb táplálék továbbra is az anyamacska teje marad - elkezdhetjük bátorítani a kölyköket, hogy apró adagokban, naponta négyszer, jól átnedvesített száraz tápot is fogyasszanak. Fokozatosan emelve a tápadagokat, és csökkentve a benedvesítés mértékét, a kölyköket 6-8 hetes korukra a tejtől teljesen elválasztjuk.

Nyomatékosan hangsúlyozni kell, hogy a tehéntej nem alkalmas táplálék a kiscicák számára, mert hasmenést és egyéb emésztési zavarokat okozhat.

Az elválasztott kölykök táplálására a rendkívül széles választékban rendelkezésre álló eledelek közül válasszunk olyat, amely nem tartalmaz mesterséges konzerváló szereket, élelmiszerszínezéket és ízfokozókat. Amennyiben olyan terméket választunk, melynek valamennyi alapanyaga emberi fogyasztásra alkalmas minőségű, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem a legolcsóbb vágóhídi hulladékokból állították össze a tápot. További fontos szempont meggyőződni arról, hogy az adott tápcsaládon belül külön-külön termékek állnak rendelkezésre a kölyök, a felnőtt és az idős macskáknak, valamint az elhízott, az érzékeny és a válogatós egyedeknek is. Szintén a minőség egyik ismérve a különleges tápanyag összetevők, kismacskák esetében pl. az egészséges immunrendszer kifejlődését támogató komponens, amit a csomagoláson fel is tüntetnek.