Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tej

A tej macskaszemmel

 

 

Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a macskák szeretik a tejet. Mindenkiben él olyan kép, ahogy egy cica kilefetyeli a tejet a tálkájából, majd jóízûen nyalogatja a bajszát. A macska valójában szereti a tejet vagy csak mesefiguráink miatt hisszük így?

 

  
a cica a mindenem! 

Annak, aki arra adja a fejét, hogy macskák gazdájává, vagy inkább alattvalójává (hiszen a macskák nagy valószínûséggel így közelítik meg ezt a kérdést) szegõdjön, azzal is tisztában kell lennie, hogy milyen életkörülményeket, feltételeket kell teremtenie ahhoz, hogy a házi kedvenc – uraság/hölgyemény – elégedetten, és fõleg egészségesen tengethesse napjait.  

 

 Fontos, hogy minél életerõsebb és –vidámabb legyen, legalábbis a két szunyókálás között eltelt rövid idõszakokat illetõen. Mivel a macskák egészségügyi problémái fõleg az étrendjükbõl fakadnak, nem árt tájékozódni azt illetõen, mit szabad adni enni/inni nekik.  

 

Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a macskák szeretik és igénylik a tejet, de valójában macskája válogatja: van, amelyiknek szabad, és van, amelyiknek inkább nem ajánlott a tejfogyasztás. 

 

 

Macskáink is lehetnek
laktóz-érzékenyek

Napjaink egyre gyakoribb betegségeinek egyike a laktóz–érzékenység: többet hallani felõle, és folyamatosan nõ az olyan termékeknek a száma az üzletek polcain, melyeken fel van tüntetve, hogy laktóz–érzékeny vásárlók is fogyaszthatják õket.  

 

Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy a túlsúlyossághoz, vagy a cukor- és a szívbetegséghez hasonlóan nemcsak az embereket, hanem a macskákat is érinti ez a betegség. 

  

  

 

  
Újszülött kiscicának
csak anyamacska tejet

A probléma gyökere alapvetõen ugyanaz mind a két esetben: a szarvasmarha teje alapvetõen a kis boci, nem pedig az embergyerek vagy a macskakölyök emésztéséhez igazodik.

 

Ezért fontos a kismacskák esetében, hogy az elsõ négy hétben kizárólag macska-anyatejet kapjanak, mert az olyan anyagokat tartalmaz, melyek létfontosságúak az újszülött kiscicák fejlõdésére nézve. 

  

Ha ez mégsem megoldható – az anyamacska nem tud szoptatni, és más „pótanyát” sem tudunk beszerezni –, az állateledel szaküzletekben már kapható olyan speciálisan a kismacskáknak fejlesztett készítmény – azaz tápszer – mellyel helyettesíteni lehet az anyatejet. 

  

 

  
A hófehér csemege

Természetesen nem minden embernél vagy állatnál jelentkeznek emésztési problémák a tej vagy más tejtermékek fogyasztásakor.

 

Azt, tehát, hogy macskánk mennyire érzékeny a tej alkotóelemeire, elõször fel kell mérnünk, és csak abban az esetben kell különbözõ pótszerekhez vagy a tej teljes számûzéséhez folyamodnunk, ha észleljük az állaton a tejcukor érzékenység tüneteit. 

 

 

próbálkozni csak lassan, szépen... 

Próbáljunk elõször egy kis adag tejet adni neki, és ha gyomorfájást, hasmenést tapasztalunk, csak akkor iktassuk ki az étrendjébõl a tejet: vagy laktózmentes készítményekkel, vagy egyszerûen vízzel helyettesítsük azt.  

 

Az is elõfordulhat, hogy egyes tejtermékek, például a tejszín fogyasztása akkor sem árt egy adott kisállatnak, ha magát a tejet nem képes megemészteni. Érdemes tehát tesztelni a macskánkat minél többféle étellel, mielõtt kialakítjuk fogyasztási szokásait. 

 

 

 

  
Tejterméket változatosan

A macskáknak a hiedelemmel ellentétben nem létszükséglet ugyan a tejfogyasztás, de a tejtermékek tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, melyekre szüksége van házi kedvencünknek.

 

Azt is tartsuk ugyanakkor szem elõtt, hogy a tej abban az esetben sem elegendõ kizárólagos táplálékként a macskának, ha nem okoz gondot neki a benne található anyagok lebontása.

 

A tej ugyanis önmagában nem tartalmaz minden olyan tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot, amelyre egy macskának szüksége van. 

 

 

Ha igazán jó gazdik akarunk lenni, legyünk tehát körültekintõek macskánk étrendjét illetõen – úgymond szeressük õt okosan –, hogy minél hosszabb ideig élvezhessük minél nagyobbra nõtt kis kedvencünk elbûvölõ és egyben lebilincselõen zsarnoki természetét!