Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beteg cicák ápolása

a beteg cicák ápolása

kis_h_pelyhek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A beteg állatok otthoni gondozását mindig az állatorvos utasításai alapján kell végezni. A tulajdonosnak rendszeresen ellenőriznie, ápolnia és gyakran kezelnie is kell a beteget. Ezek közül különösen a gyógyszerbeadás emberpróbáló feladat. De mégis, szükséges, ha nem lehet másként kezelni a beteget. A macskák sokszor eltökélten védekeznek a tablettabeadás ellen, ezért a siker kulcsa az eltökéltség a tulajdonos részéről is. Tudatában kell lenni annak, hogy a kezelés fontos és az a macska érdekében történik. Ezért jöjjön, aminek jönnie kell, mi nem hátrálunk meg!

A gyógyszerbeadásnak van néhány fontos alapszabálya:

  • kedvező, ha a lehető legkevesebb küzdelemmel, lefogással, birkózással történik, de ha a macska ellenkezik, akkor alaposabb lefogással kell tudatosítani vele, hogy kerül amibe kerül, úgyis keresztül visszük az akaratunkat,

  • a kezelés helye a lakás valamely semleges része legyen és ne olyan hely, amit szeretnénk a macska számára vonzónak megtartani, vagyis ne a macskavécé vagy a kaparófa közelében kezelje a macskát és

  • a beavatkozás során minden részsikerért, legyen az bármely apró eredmény is, jutalmazni kell a macskát.

Hasznos lehet, ha a első lépésként levágja a macska körmeit.

A tabletták beadása

Bár a legtöbb esetben sikertelen, ajánlott megkísérelni eledelbe rejteni a gyógyszert. Egészben, esetleg, ha lehet, összetörve tegye/keverje be egy kis mennyiségű, a macska által kedvelt eleségbe, amit az etetés elején, néhány kezeletlen falat után érdemes felkínálni. Ez az eleség lehet konzervtáp vagy bébiétel, illetve bármi, ami erre alkalmasnak tűnik, mert a macska örömmel fogyasztja és mert elrejthető benne a tabletta. A tabletták beadása húsgombócba rejtve is megkísérelhető. Készítsen több gombócot és először 1-2 gyógyszer nélkülit adjon a macskának, ami segíthet kijátszani az éberségét. Ha széttörhető vagy por formában kapható a gyógyszer, ne az egész adagba keverje, csak egy részébe, mert előfordulhat, hogy a macska elveszti az étvágyát és csak kis mennyiséget fogyaszt belőle.

Sajnos a legtöbb esetben kudarc kíséri ezeket a próbálkozásokat. A macskák nagyon gyanakvóak, kényesek és alaposan megvizsgálnak minden falatot, mielőtt lenyelik. Általában kiszimatolják a gyógyszert és visszautasítják vagy egyszerűen a tabletták körül kieszik az ételt. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint lenyeletni velük. Ez sokféleképpen lehetséges. A lényeg az, hogy legyen nagyon határozott, célratörő, kitartó és nyugodt legyen. Az idegesség ugyanis azonnal átragad a macskára. Beszéljen hozzá folyamatosan, megnyugtatóan, különben a macska megérzi a „bajt” és elmenekül vagy még ádázabbul védekezik.

A tabletták és az egyéb gyógyszerek (drazsék, kapszulák stb.) beadásához sokféleképpen rögzíthető a macska. Sokan az ölükbe véve úgy tartják, hogy a feje legyen elöl, így nem tud hátrálva menekülni. Mások képesek még a nagyon ellenkező macskákat is egyedül lefogni úgy, hogy letérdelnek, a macskát a térdük közé veszik, s közben hátul a bokájukat összekulcsolva akadályozzák meg a kifarolást. És vannak, akik segítőt igényelnek, aki a földön vagy egy asztalon tartja a macskát vagy csak fogja annak elülső lábait. A nagyon durván védekező macskákat ajánlatos egy vastag, nagyobb törülközőbe bebugyolálni úgy, hogy csak a fejük legyen kint a csomagból.

Maga a tabletta is több módszerrel adható be. Talán a legjobb megoldás az, ha az egyik kezével felülről átfogja a macska felső állkapcsát, majd a pofát finoman, de határozottan a fogakhoz nyomva enyhén megemeli a fejét. Így kinyithatja a macska száját. Ha ellenáll, akkor fogja a tablettát a másik kéz hüvelyk- és mutató ujja közé és a középső ujjal lefelé nyomva az alsó metszőfogakat nyissa ki erővel a szájat. Ha ez sikerül, gyorsan dobja be a tablettát, minél hátrább, majd sietve csukja be a szájat és a macska nyakát simogatva késztesse nyelésre. Nem árt a száj ismételt kinyitásával ellenőrizni, hogy lenyelte-e a gyógyszert, különben előfordulhat, hogy az néhány pillanat múlva a szőnyegen landol. Ha nem nyel, érdemes egy műanyag fecskendőbe szívni 1-2 ml vizet, amit a tabletta beadása után a szemfogak mögött a csukott szájba spriccelve elősegíthető a nyelés.

Másik lehetőség, hogy az előbbihez hasonló módszerrel nyitja ki a macska száját, de a tablettát nem bedobja, hanem a mutatóujjával nyomja be hátulra a macska szájába. A legtöbb macska ilyenkor nem harap, de a véletlen sérülések elkerülése végett tartsa közben a másik kezével az ajkakat a fogakhoz nyomva. Van, aki ugyanezt bevajazott tablettával végzi, ami így csúszósabb és ízletesebb.

Végül kapható egy direkt erre a célra gyártott, fecskendőszerű tablettabeadó szerkezet, amibe vizet szívva és a tablettát a végére illesztve az viszonylag biztonságosan bevihető a szájba és a tabletta meg a víz egyidejű bejuttatásával a nyelés biztosítható. Nem kell félrenyeléstől tartani, mert a macskák ilyenkor az orrukon át veszik a levegőt.

Minden esetben jutalmazza meg a macskát a tabletta beadása után simogatással és adjon neki valami nagyon kedvelt finom falatot. Ez segíti a tablettabeadást és mérsékli az azt követő nyálzás vagy hányás esélyét.

A folyékony gyógyszerek beadása

A folyékony gyógyszerekkel sem könnyebb a helyzet. Megkísérelhető az ételbe keverésük, de gyakran elutasításra találnak. A legtöbb gyógyszer az emberek számára készült, a macskák még az ízesítésüket is visszataszítónak találják. Ezért általában a tablettánál leírt módszerekkel kell a folyékony gyógyszereket is lenyeletni a macskával.

Néhány macskának teáskanállal (ami 5 ml folyadékot jelent) is beadhatóak a folyékony gyógyszerek, de praktikusabb a műanyag cseppentők, adagolók vagy fecskendők használata. Finoman rázza fel a gyógyszert, majd szívja fel a megfelelő adagot és helyezze el kézközelben. Rögzítse a macskát a már ismertetett módszerek valamelyikével. Ne emelje magasra a fejét, az akadályozhatja a nyelést. A szemfogak mögötti résnél, ahol csak néhány kisebb fog található, könnyen bevezetheti a macska szájába az adagolót, amit lehetőleg hátra kell tolni a fogak mögé. Ehhez általában nem kell a macska száját szétfeszíteni, elegendő hátrahúzni az ínyét.

Ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor azt kisebb adagokban, rövid szüneteket tartva juttassa be, hogy a macska le tudja nyelni. Így adagolva nem kell félrenyeléstől tartani. Leginkább az íztelen, ragadós készítmények (pl. paraffin olaj) adagolása okozhat veszélyt, mert a macskák könnyen félrenyelhetik. Ezeket kerülni kell vagy nagyon óvatosnak kell lenni velük. Túl nagy adag hirtelen beadása is fuldokláshoz vagy hányáshoz vezethet.

Ha kiürült az adagoló, húzza ki, de tartsa egy kis ideig csukva a macska száját, hogy az lenyelje a maradékot. Végül törölje meg a száj környékét, majd feltétlenül jutalmazza meg a macskát simogatással vagy finom falatokkal.

Gyakori kérdés, hogy mi a teendő, ha a macska kiköpi a gyógyszer egy részét? Általában ne törődjön ezzel! Csak akkor ismételje meg az adagolást, ha biztosan tudja, hogy az adag nagyobb része kárba veszett.

A paszták beadása

Többféle gyógyszer, mint az egyes szőroldók, táplálék-kiegészítők és féreghajtók is kaphatóak paszta formában. Ezek egy része olyan ízletes, hogy az ujjunkról is lenyalja vagy az eleségére nyomva is szívesen elfogyasztja a macska. Másokat a macska ínyére, ajkára vagy a lábára kell nyomni, ahonnan lenyalja. És van olyan paszta is, amit a folyékony gyógyszereknél leírt módon kell a macskával lenyeletni.

Külsőleg alkalmazott gyógyszerek

A kenőcsök, ecsetelő szerek és krémek felvitele általában nem okoz nehézséget. Ha visszataszító az illatuk, hidegek, fájdalmat okoznak vagy más okból ijesztőek (pl. a spray készítmények), akkor alaposan le kell fogni a macskát a kezeléshez. Ha fájdalmas elváltozásra kell gyógyszert felvinni, akkor előbb játsszon a macskával, fokozatosan megközelítve, finoman érintve a kényes területet. Néha alaposan meg kell ragadni a macskát és a földhöz szorítva kell megakadályozni, hogy a lábaival védekezzen a kezelés ellen. Ilyenkor se feledkezzen meg a kezelés végén a jutalmazásról és arról sem, hogy a gyógyszer felvitele után ajánlatos játékkal, etetéssel elvonni a macska figyelmét, nehogy azonnal lenyalja.

A spray készítményeket lehetőleg kerülni kell.

Sok rácseppentős, ún. spot on készítmény van forgalomban macskának. Ezeket általában könnyű alkalmazni. Figyelni kell rá, hogy oda tegyük fel, ahonnan nem tudja a macska lebnyalni, vagyis a nyakszirtre és a két lapocka közé a macska hátára. A legtöbb spot on szernél arra is figyelni kell, hogy az a bőrre kerüljön és ne a szőrre, ezért a felvitelkor az utóbbit szét kell hajtani.

A külsőleg alkalmazott gyógyszerek általában ne kerüljenek a macska szájába, szemébe vagy fülébe, hacsak nem ez az alkalmazás célja. Minden esetben tartsa be a szer használati utasítását